Tippek és Tanácsok:
Motorkerékpár, HONDA személyautó, gumiabroncs és fémalakítás témakörben:
szervizelés, napi használat, téli tárolás, hosszabb idejű tárolás / hibernálás / konzerválás, hosszú tárolás utáni életre keltés, pajtában / csűrben fellelt motorkerékpárok 20-30-40-50 év utáni restaurálása …
Megtalálja amire a témával kapcsolatban kíváncsi!
Ha nem találja meg a kérdéseire a választ, vegye fel velem a kapcsolatot és szívesen válaszolok Önnek, amint lehetséges!
/ megjegyzés: konkrét esetek eltérhetnek a nagy átlagtól, így speciális helyzetekben, szemrevételezés után lehet pontos véleményt nyilvánítani az adott gépjárműnél felmerülő problémákról! /


Motorkerékpárszerviz, HONDA-autószerviz és Gumiszerviz
Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644


Tippek és Tanácsok:

A Tippek és Tanácsok menüpont elrepíti Önöket egy olyan műszaki világba, ahol a matematika és a fizika törvényei uralkodnak, a gépjárművek “játszóterén”!
Igyekszem konkrét példákon / gépjárműveken keresztül szemléltetni, milyen fantasztikus ötleteket gondolt ki, valósított meg számos mérnök és gyártó. Az évtizedek és évszázadok ipari fejlődése alatt visszaigazolást nyert az emberi találékonyság. A fejlesztési lehetőségek határtalansága, az egyszerű eszközöktől, a kerék feltalálásán át, a belsőégésű motorok és a küszöbön álló jövőbeni fejlesztésekig, ez a világ mindig fejlődésben volt, van és lesz. A fejlődés örök! Bár egyre nagyobb teret hódít magának a digitalizáció és az elektromos rendszerek / komputerizáció, a “Gépek lázadására” még várni kell. A találékonyság ötvözve alaptudással és kreativitással, rejt még lehetőségeket önmagában.


Tárolás(i) / hibernálás(i) / konzerválás(i) tippek és tanácsok:

A tárolás megkezdésekor számos esetben nem ismert a pontos tárolási idő hossza. A gépjármű alkatrészeit óvni és védeni kell a környezeti hatásokkal szemben. A legnagyobb külső veszély az oxidáció, a belső pedig a zárt térben lévő gőzök, gázok és folyadékok káros hatásai (pl.: maró, kicsapódás/ kipárolgás, “kikocsonyásodás/zselésedés”…). Lehetőség szerint a gépjárművünket 15-25°C közötti zárt, párától és direkt napfénytől mentes helyen és ponyvával lefedve tároljuk/hibernáljuk.

Motorkerékpárok, robogók, autók, kerti gépek esetében az előre tervezhetően hosszabb, üzem nélküli leparkolás esetén, (pl.: téli álom, működés képtelenség miatt hónapokig alkatrészre vár,…) töltsük fel az üzemanyag tankot a kereskedelmi forgalomban kapható legkisebb növényi származék arányú üzemanyaggal, az üzemanyagtank és a teljes üzemanyag rendszer védelme érdekében. Ez benzinesnél: E5 és gázolaj üzemű gépjármű esetén: B7 Érdemes hosszú tárolásnál bizonyos üzemanyag adalék hozzáadásának a lehetőségét is megvizsgálni.

Megoszlanak a vélemények a jármű “felbakolása” mellett és ellen. Gumiabroncsokat a normál üzemi nyomásnál 20-30%-al nagyobb nyomáson érdemes “pihentetni”. Bár nagyon hosszú tárolás esetén a gumiabroncsok életkora meghaladja a műszaki és tapadásbeli szempontok szerinti maximumot, ezért itt új gumiabroncsok beszerzése vélelmezhető. Ahogy a folyadékok is, a gumi, műanyag és fém alkatrészek is öregszenek, így számítani kell ezen alkatrészek parkoláskori/üzemen kívüli öregedésére, így cseréjére is.


Karbantartás(i) és ápolás(i) tippek és tanácsok:

A gépjárművek karbantartása és ápolása, nagy mértékben függ a tulajdonos(ok), üzembentartó(k) és/vagy használó(k) gondosságától. A karosszérián, kipufogón, fém alkatrészeken megjelenő rozsdapöttyök, olajszivárgás, benzin/gázolaj szivárgás, a fényezett elemek és szélvédő/üvegek / plexik / lámpák ápolása és rendszeres karbantartása nélkül, a szükségesnél sokkal gyorsabb ütemben avulnak / használódnak el az alkatrészek! Megfelelő időközönként vagy kilométer-kihordással cseréljük le / cseréltessük le a motor-, váltó-, differenciálmű olajainkat, hűtőfolyadékot és fékfolyadékot. Ne feledkezzünk meg levegőszűrőnkről és pollenszűrőnkről sem, hiszen mind a motortérbe jutó levegő, mind pedig az utastérbe jutó levegő minősége és a nem elkoszolódott szűrő áteresztő képessége, javítja járművünk és a mi légzésünket.
A jármű meghálálja a gondos törődést és hosszabb, gondtalanabb, költséghatékonyabb működéssel ajándékozza meg “gazdáját”.


Motorkerékpárszerviz, HONDA-autószerviz és Gumiszerviz
Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644


Beállítás(i) tippek és tanácsok:

Fontos a jármű alkatrészeinek finom beállítása a megfelelő, üzemszerű használathoz és fontos a felhasználó / vezető kényelme és kezelőfelületek megfelelő elérése miatt is.
A kezelőszervek és megfelelő holtjátékok beállítása megkönnyíti a használatot és hosszabb alkatrész élettartamot biztosít.
A kuplung- , fékpedál és kar megfelelő holtjátéka (bovdenes / bowdenes / pálcás / rudas működtetés esetén lehetséges! Hidraulikus működtetésű kuplung / fék esetén a kar, illetve a pedál alaptávolsága finomítható / állítható csak!).
Motorkerékpárok esetén a váltópedál lábtartóhoz mért pozíciója elengedhetetlen a kényelmes vezetéshez és reagáláshoz.
A motorkerékpárok hajtáslánc feszességének megfelelő beállítása (csak lánc és szíj hajtás esetén) megnöveli a lánc és fogaskerekek élettartamát, valamint a megfelelő feszesség és kenés mellett a hajtásláncnál fellépő hajtás veszteség is minimalizálható.
Gumiabroncsok megfelelő üzemi nyomása, állapota és életkora (általában hideg = nem üzem-meleg gumiabroncsra van megadva) tapadás, rugózás, kopás miatt is fontos!


Használat(i) és járműkezelés(i) tippek és tanácsok:

Hideg (= nem üzem-meleg) jármű esetén nem szabad hirtelen fokozott terhelésnek kitenni, mivel így az alkatrészek elhasználódása / kopása felgyorsul. Így van ez minden szívó motor esetén, de különösen igaz ez a (turbó) feltöltős motoroknál! A külső hőmérséklet csökkenésével vagy növekedésével, fokozottan ügyeljünk a jármű bemelegítésére és a leállítás előtti visszahűtésére.
Motorkerékpárok és személyautók esetében is, a megfelelően felkészített jármű mellett, fontos a megfelelő járműkezelés / vezetési tudás elsajátítása is. Minden esetben javasolt a motorkerékpáros és/vagy autós vezetéstechnikai tréning központ / gyakorló pálya felkeresése.
Mindig lehet tovább fejlődni és nagyobb vezetési rutinra szert tenni.
Így a közutakon vagy versenypályákon nagyobb biztonsággal lehet közlekedni, magunk és környezetünk védelmében is.


Restaurálás(i) (eredeti állapotra helyreállítás) tippek és tanácsok:

Ha ilyen céllal vásárolunk meg egy gépjárművet, érdemes megvizsgálni, az adott járműhöz elérhetőek-e még az eredeti, gyártó által gyártott alkatrészek, vagy egyéb gyártó által, a gyárival tökéletesen megegyező darabok/pontos másolatok? Elérhető-e hozzá gyári dokumentáció, szervizkönyv, méretezett műszaki rajzok, fényképek,…? Ha ez már nem lehetséges (pl.: 1949 Maserati T2 – 125), akkor gyári dokumentáció, és egyéb pontos adatok és alkatrészek hiányában, marad a fényképek valamint korabeli, azonos szellemiségű járművek (pl.: Ducati 1950-1960) alapján való megépítése. Restaurálásnál minden esetben törekedni kell a legteljesebb gyári állapot visszaállítására. Ez a megfelelő alkatrészekkel a leggyorsabb és a legkönnyebb, de gyakran az eredetivel megegyező, másolatot van csak lehetőség készíteni és beépíteni.


Autómentés és beszállítás a MannMotors szervizbe:

Amennyiben az autó járóképtelen és beszállítására van szükség, ajánlom az AutómentésBudapest személyautó mentéssel és szállítással foglalkozó céget. Üzemképtelen HONDA személyautója? A szervizbe – HONDA Autószerviz Budaörs – Mann Norbert – szállítás többé nem probléma!
AutómentésBudapest kapcsolat

Beszállítás és vállalás a MannMotors műhelyébe, CSAK előzetes egyeztetés után lehetséges!!!

Motormentés és beszállítás a MannMotors szervizbe:

Amennyiben a motor járóképtelen és beszállítására van szükség, ajánlom a MotorAngel motorkerékpár mentéssel és szállítással foglalkozó céget. A szervizbe – Motorszerviz Budaörs – Mann Norbert – szállítás többé nem probléma! motormentő kapcsolat

Beszállítás és vállalás a MannMotors műhelyébe, CSAK előzetes egyeztetés után lehetséges!!!

Amennyiben kérdése van motorkerékpárja, robogója, HONDA személyautója ==> szervizelésével, gumiabroncsával-felnijével, járműve műszaki vizsgáztatásával kapcsolatban, ezen az oldalon szereplő elérhetőségeken tudja felvenni velünk a kapcsolatot: MannMotors ==> kapcsolat

Motorkerékpárszerviz, HONDA-autószerviz és Gumiszerviz
Budaörs
MannMotors
Mann Norbert
+36-20-5465644