motorkerekpar-tippek-gumiabroncs-mannmotors-hu

500-2T-mannmotors-hu

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok: motorkerékpárok üzemeltetése, karbantartása, műszaki szempontok szerinti használatuk, vásárlás előtti tanácsok, tisztítás és ápolás, tárolás, …


Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – motorkerékpárok fejlődésének története

Az első belső égésű, benzinüzemű motorkerékpár a Daimler Reitwagen volt. Gottlieb Wilhelm Daimler és Wilhelm Maybach német feltalálók tervezték és építették Bad Cannstattban (Németország) 1885-ben.
1894-ben a Hildebrand & Wolfmüller lett az első sorozatgyártású motorkerékpár. …. Ez a jármű nem volt ellentétben sem a biztonsági kerékpárokkal, sem a korszak csontvázas kerékpárjaival abban, hogy nulla fokos kormánytengely-szöge volt és nem tolta el a villát, ezért nem alkalmazta a közel 70 évvel korábban kifejlesztett kerékpár- és motorkerékpár-dinamika alapelveit. Ehelyett két kitámasztó kerékre támaszkodott, hogy függőlegesen maradjanak fordulás közben. …

A feltalálók találmányukat “Reitwagen”-nek (“riding car”=”autó”) nevezték. Úgy tervezték, hogy az új motorjuk célszerű próbapadja legyen, mint egy igazi prototípus jármű. Butler szabadalmi motorkerékpár … Az önjáró ciklus első kereskedelmi terve a háromkerekű Butler benzinciklus volt, amelyet Edward Butler fogadott el Angliában 1884-ben. A járművel kapcsolatos terveit az 1884-es londoni Stanley Cycle Show-n mutatta be. A járművet a Merryweather Fire Engine cég építette Greenwichben, 1888-ban. …


Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – karbantartás és ápolás

A gyártó által előírt szerviz intervallumokat, “km” és/vagy “eltelt idő(pl.: 6000 km / 1 év) szerinti szerviz gyakoriságokat minimum az ajánlási gyakoriságokkal és a megfelelő minőségű alkatrészekkel vagy folyadékokkal el kell végezni!
Csak ebben az esetben várható el motorkerékpárunktól a megfelelő üzembiztos működés a tulajdonos vagy használó szolgálatában!

A motorkerékpár gyártója hosszú tesztidőszak és a sok évtizedes tapasztalat jegyében adja meg a szükséges csere intervallumokat, azonban a rendszeres szervizelés alkalmával, előre nem látható problémákat is észrevehet, így kijavíthat a szerviz. A gumiabroncson egy veszélyes mértékű sérülés, olajszivárgás a motorblokktól, a teleszkópszáron lassan előtűnő olajgyöngyözés, már hallható szelepzaj, megnyúlt hajtáslánc, nem megfelelően működő alkatrész csoportok és ezen kívül még számos probléma, amit a szervizelés alkalmával a szerelő detektálhat és az ügyfélnek javaslatot tehet a megjavításra. De a használó is érzékelhető a megszokottól eltérő üzemi jeleket, rezonanciákat és zajokat. Ezen problémát a szerviznek jelezve tudnak megoldással szolgálni.

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – Gumiabroncsok

Gumiabroncsok gyártástól számított ajánlott használati ideje motorkerékpárok és robogók esetében 2 év!
Érdemes belegondolni, egy autóval szemben az íves gumiabroncs milyen terhelést kap egy olyan agilis gép által hajtva, aminek a tömeg-teljesítmény aránya (adott motorkerékpár függvénye) általában jóval kedvezőbb, mint egy személyautóé. Valamint a motorkerékpárok esetében kisebb tömeget kell megmozdítani és légellenállási tényező is jóval kedvezőbb, mint autók esetében. Ugyanakkor 2 babatenyérnyi felületen fekszik fel az úttestre a motorkerékpár gumiabroncsa, míg ez autók esetében 4 jóval nagyobb felület!

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – Hajtáslánc

Hajtáslánc és kardánhajtás egységek ápolás különbsége… Futómű alkatrészeinek ápolása …

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – Tisztítás

Hűtőrendszer elemeinek és fékcsöveknek nagynyomású vízsugaras mosóval történő tisztítása TILOS!!!!!
Nem érdemes továbbá a láncok, csapágyakhoz bejuttatni vizet, hiszen az kimossa a zsírt, ami kenőfilmként szolgál 2 alkatrész között! (Vannak speciális esetek, amikor a mosásuk elkerülhetetlen. Ilyen esetekben sűrített levegővel teljesen vízmentesre fújjuk, szennyeződés mentes felületűre tisztítjuk az alkatrészeket és újra kenjük a szükséges területeket.)

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – Fék és Kuplung

Fék- és kuplung folyadék csere szükségessége a gyártó ajánlása és felhasználás szerint indokolt (általában: 2 év)! …


Motorkerékpárszerviz,
HONDA-autószerviz és
Gumiszerviz
Budaörs
MannMotors
Mann Norbert
+36-20-5465644


Honda-RC166-mannmotors-hu

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – vétel előtti átnézés / átvizsgálás

Amikor használt gépjárművet vásárolunk, mindig van bennünk egy egészséges aggodalom.
Mi történhetett a jármű gyártásától napjainkig?
Volt-e balesete a gépjárműnek, karbantartották-e a kellő gondossággal, gyakorisággal és az előélete miatt megvásárolható-e jó érzéssel, illetve mennyi lesz a vétel utáni ráköltés mértéke?!
Vajon rejtett hibák, problémás pontok feltűnnek-e?
Szabadulni akart az eladó a járműtől és mi nem is tudtuk valójában mit veszünk?
Csak a külső megjelenése alapján választottuk az adott járművet?
Azonnal kell gumiabroncsot, vezérlést, féket, kuplungot, futómű alkatrészeket,… cserélnünk?
Vagy jó vétel volt egy gondos, és felelősségteljes eladótól, aki korrektül, reális áron kínálta járművét?

A vétel előtti átnézés egy komplex folyamat. A motorkerékpár vagy robogó külső szemrevételezése mellett lehet mérni és tesztelni az elektromos rendszerét az adott gépjárműnek (akkumulátor, generátor, feszültség szabályzó rendszer), illetve mechanikus alkatrész részegységeket is lehet vizsgálni (kompresszió, vesztesség mérés, olajnyomás, tüzelőanyag rendszer nyomás,…). Ezen vizsgálatok a 2T és 4T motorkerékpárok esetében részben eltérnek. Az akusztikus vizsgálat is sokszor kifejező képet ad a jármű állapotáról, amit hideg és meleg motor esetében is érdemes elvégezni.


motorkerékpár-tippek-mannmotors-hu

Motorkerékpár – Tippek és tanácsok – hasznos fogalmak

forgatónyomaték vagy nyomaték – Egy adott erőhatás egy adott forgástengelyre való forgatóképességét megadó fizikai mennyiség.
Jele: M vagy τ.
A forgatónyomaték az F erő és az O középponttól az erő támadáspontjába mutató r vektor, az erőkar vektoriális szorzata.

nyomaték rugalmasság –

(nyomaték-tömegarány)

teljesítmény- és nyomaték görbe

Mi a teljesítmény?

teljesítmény-tömegarány

Mi a forgó tömeg?

kompresszió viszony -vs- sűrítési végnyomás

fordulatszám – A forgó testek és alkatrészek időegység alatti teljes körforgásainak száma.

motor fordulat – A motorblokk forgó alkatrészeinek (2T esetén = 1 főtengely fordulat ; 4T esetén = 2 főtengely és/vagy 1 vezérműtengely fordulat), egységnyi idő alatti teljes körforgásainak a száma. Fordulat/perc (1/min) -ben fejezzük ki gépjárművek esetén.

főtengely fordulat – 2T (2 ütemű) és 4T (4 ütemű) motor esetén is a főtengely alakítja át az alternáló mozgást, forgó mozgássá! Minden gép egyik legnagyobb terhelést elviselő eleme. A főtengely, egységnyi idő alatti (általában: fordulat/perc) teljes körbefordulásainak a száma.

vezérműtengely fordulat – 4T (4 ütemű) motortípus esetén létező gépelem. A vezérműtengely, a belsőégésű (vagy dugattyús) motorok hengereinek töltését (szívó szelepek) és ürítését (kipufogó szelepek) végző szelepeinek vezérlő alkatrésze.


—————————————–
———————————————————

MannMotors – Kapcsolat

Motorkerékpárszerviz,
HONDA-autószerviz és
Gumiszerviz
Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644


Amennyiben a motor járóképtelen és beszállítására van szükség, ajánlom a MotorAngel motorkerékpár mentéssel és szállítással foglalkozó céget. A MotorAngel magas színvonalon és a motorra gondosan odafigyelve végzi a szállítást. Baleset, vagy sok éves tárolás után üzemképtelen Motorod? A szervizbe – Motorszerviz Budaörs – Mann Norbert – szállítás többé nem probléma!
motormentő kapcsolat : +36-30-7431277 vagy +36-20-6628838

Beszállítás és vállalás a MannMotors műhelyébe, CSAK előzetes egyeztetés után lehetséges!!!

Motorkerékpárja, robogója szervizelésével kapcsolatban, ezen az űrlapon tud információt kérni: MannMotors kapcsolat

Motorszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644

Japán, angol, német vagy olasz motorod van? Olyan szerelőt keresel, aki a sajátjaként szervizeli és ápolja a motorodat? MannMotors – Motorszerviz Budaörs – Mann Norbert