michelin-pilot-road-4-motor-gumiabroncs-mannmotors-hu

michelin-power-pure-sc-motor-gumiabroncs-mannmotors-hu


Motor gumiabroncs:

Utcai / Street legal (=utcai legalitású / közútra engedélyezett) gumiabroncsok esetén 2 féle számozás/méret kódolás létezik:
1. Metrikus méretben: a futófelület mérete milliméterben [mm], az oldalfal magasság a futófelület méretének százalékos [%] aránya és a kerékpánt, illetve a gumiabroncs belső átmérője [coll]-ban kifejezve (pl.: 120/70R17)
2. a futófelület és oldalfal aránya ‘coll’-ban kifejezve és a kerékpánt, illetve a gumiabroncs belső átmérője ‘coll’-ban megadva (pl.: 3.00×17)

A különböző márkák eltérő futófelület, oldalfal merevség / vastagság / technológia szerint készítenek utcai gumiabroncsokat. Ezért, adott méretben a gumiabroncsok tömege, adott belső nyomás mellett, illetve súlyterhelés alatt a gumiabroncs, így a motorkerékpár viselkedése és tapadása is eltér. Teljesen más beállítások, illetve más futómű geometriai csomag szükséges a legkedvezőbb tapadás, a “vezető komfortja” és így a motorral elérhető legjobb tapadás tekintetében is.


Autó & Motorkerékpár
Gumiszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert
+36-20-5465644


Motor gumiabroncs / robogó gumiabroncs összefüggések és különbségek:

A robogó gumiabroncsok kisebb felni átmérőre tervezett gumiabroncsok (jellemzően: 10″; 11″; 12″; 13″; 14″; 15″; 16″) , amíg motorkerékpár gumiabroncsok esetében ez nagyobb átmérőben jelenik meg (jellemzően: 21″; 19″; 18″; 17″; 16,5″; 16″; 15″; 14″).
Robogók esetében egyes méretekben lehet 4évszakos gumiabroncsot, ill. téli gumiabroncsot (szögelhető is egyes esetekben) beszerezni, ami futároknak a mindennapi használat esetén nagy segít lehet.
Motorkerékpárok esetében főként nyári használatú gumikat gyártanak (nagyon kis számban, meghatározott méretekben itt is elérhető téli, szögelhető gumiabroncs).
Alapvetően vegyes használatra gyártják a motorkerékpár és robogó gumiabroncsokat, hiszen a csapadék és hőmérséklet változásai folyamatos kihívás elé állítják a gumiabroncsokat, járművet és használójukat is.


“Az igény az Öné, a feladat a miénk és az eredmény a gondtalanul használható gépjármű!”


Autó & Motorkerékpár
Gumiszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644


Motor gumiabroncs és robogó gumiabroncs:

Motorkerékpárok esetében is, az úttest és a jármű közötti kapcsolatot egyedül a gumiabroncs tartja! Az a 2 babatenyérnyi felület (minősége és épsége), ami az úttal érintkezik, lehet a döntő a teljes kontroll vagy az irányíthatatlanság között!!! Így elengedhetetlen feltétel a(z):

 • tökéletes állapotú (se az oldalfalon, se a futófelületen nem lehet rendellenes deformáció, külsérelmi nyom, illetve szálszakadás)
 • megfelelő korú, illetve frissességű (a gyártástól számított kora a gumiabroncsnak, mely: motorkerékpárok / robogók esetében maximum 2 év!!! )
 • kifogástalan profil mélységű (amely kiterjed a gumiabroncs teljes szélességére!!!) a KRESZ szabályozás szerint 1,6 mm-es profil mélységet minimálisan el kell érni, a forgalomban való részvételhez mindegyik gumiabroncs esetében!!!
 • optimális gumiabroncs nyomás beállítása és időközönkénti ellenőrzése (a gyártó által kibocsájtott a használati könyvben, illetve az motorkerékpár lengővillán vagy ülés aljára ragasztva elhelyezett információs táblán szereplő gumiabroncs nyomás az ideális! – általában hideg nyomásértéket jelölnek meg a gyártók)
 • megfelelő / ideális méretű és oldalfal szerkezetű gumiabroncs használata!!! A gyár által javasolt méretű felnire szerelt, megfelelő méretű gumiabroncs tudja a futómű alkatrészeivel együtt biztosítani a motorkerékpárhoz kalkulált optimális dönthetőséget és tapadást!

A gyártó által ajánlott mérettől, jogszabály és biztonságvédelmi okokból eltérni TILOS!!! (Az adott motorkerékpár/robogó márka, a modell és modellév alapján a gyártó által kibocsájtott / engedélyeztetett homologizációs lapon feltüntetésre került felni és gumiabroncs méretek használhatóak kizárólag! Egyéb esetekben egyéni átalakítási engedélyeztetés szükséges!)


Autó & Motorkerékpár
Gumiszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert

+36-20-5465644


Motor gumiabroncs és robogó gumiabroncs esetében:

pl: 180/55R17 Rear 73W TL — DOT 2520

180/55R17 Rear 73W TL ==>

 • 180 = a futófelület legnagyobb szélessége ‘mm‘-ben kifejezve
 • 55 = a futófelület szélességének ‘%‘ arányban kifejezett része az oldalfal magassága
 • R17 = (‘R’=Radiál, a gumiabroncs szerkezeti felépítését jelzi) a gumiabroncs belső átmérője (illetve a felni külső) 17 colban (= 431,8 mm) kifejezve ==> (1 col = 1″ = 25,4 mm)
 • 73 = index szám (LI = Load Index = Terhelhetőségi index), ami a maximális súlyterhelhetőségét jelzi az adott gumiabroncsnak (A megfelelő guminyomás megtartása mellett!!!) – (’73’ = 365 kg)
 • W = (SI = Speed Index = Sebesség index) károsodás nélkül, tartósan elviselhető legnagyobb sebesség (‘W’ = 270 km/h)
 • TL = TubeLess = Tömlő nélküli (gumiabroncs)
  (Megjegyzés: a TT = Tube Type = Tömlővel szerelt gumiabroncs)


DOT 2520 ==>

 • DOT = “The U.S. Department of Transportation (DOT)” a gyártás dátumát jelöli (Csak a gumiabroncs egyik oldalán szerepel!)
 • 2520 = a jelölt gumiabroncsot 2020 / 25. hetén gyártották


SI (Speed Index = Gumiabroncs Sebesség index) [km/h] / MannMotors gumiszerviz:

SIkm/hSIkm/hSIkm/hSIkm/h
J100N140S180W270
K110P150T190Y300
L120Q160H210ZR240+
M130R170V240
www.mannmotors.hu – MannMotors – SI [km/h]


Autó & Motorkerékpár
Gumiszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert
+36-20-5465644


Motormentés és beszállítás a gumiszervizbe:

Amennyiben a motor járóképtelen és beszállítására van szükség, ajánlom a MotorAngel motorkerékpár mentéssel és szállítással foglalkozó céget. A szervizbe Motorszerviz Budaörs – Mann Norbert szállítás többé nem probléma! motormentő kapcsolat

Beszállítás és vállalás a MannMotors műhelyébe, CSAK előzetes egyeztetés után lehetséges!!!

Amennyiben kérdése van motorkerékpár, robogó, quad, ATV, UTV, ATC gumiabronccsal és keréktárcsával / felnivel kapcsolatban, ezen az oldalon szereplő elérhetőségeken tudja felvenni velünk a kapcsolatot: MannMotors kapcsolat

Autó & Motorkerékpár
Gumiszerviz Budaörs
MannMotors
Mann Norbert
+36-20-5465644