elektromossag-2-tippek-mannmotors-hu

Elektromosság

motorcycle electrocity-mannmotors-hu

Elektromosság és gépjármű villamosság – Tippek: profilunk szerinti gépjárművek (12V-os vagy régi motorkerékpárok esetében 6V-os rendszerrel): akkumulátor, vezetékezés, izzó és fényforrás, generátor, feszültség szabályzó, gyújtás rendszer (gyújtógyertya, trafó,…), kijelzők, kapcsolók, kapcsolási rajzok olvasása (japán-, német-, angol szabvány szerinti),…

Az elektromosság, a megfelelő szaktudás, gondosság és a megfelelő védő és mérőeszközök hiányában, az egészségre és az életre veszélyes lehet!
Kérjük CSAK az esetben nyúljon elektromos berendezésekhez a gépjárműveknél, ha kellő ismerettel és főként gyakorlattal rendelkezik, ellenkező esetben bízza szakemberre!!!


MannMotors
Mann Norbert
Budaörs

+36-20-5465644


ecu-magneti-marelli

Mivel az egészségre és életre veszélyes kimenetelű események történhetnek (különösen a elektromos meghajtású járművek esetén, ahol a feszültség értékek egyes részegységek esetén még sok év állás után is életveszélyes mértékű feszültség folyik át rajtuk. Elektromos járművek alkatrészeihez NE nyúljanak!!!), ki kell térnünk az “anyagi jellegű balesetekre” is, mivel egy apró hiba súlyos anyagi jellegű problémát generálhat! (pl.: akkumulátorra csatlakoztatott töltő -általában régebbi eszközök, az újak jelzik a fordított bekötést- fordított polaritással bekötve, jobb esetben a főbiztosító old ki, de számos esetben a túlterhelésre kiold a főbiztosító ugyan, de lassabban, minthogy a rendszer többi részét is elérje, így ECM/ECU/vezérlőegység is kárát láthatja egy ilyen figyelmetlenségnek, vagy tudatlanságnak…)


HONDA-CB750-wiring harness-elektromosság-mannmotors-hu

Elektromosság és gépjármű villamosság – Tippek és tanácsok – Gépjárművek esetén:

Villamos alapfogalmak:

Mik a sikeres villamos mérés alapjai:


HONDA-CBR900RR-wiring-diagram-elektromosság-mannmotors-hu

Elektromosság – kapcsolási rajzok olvasása

Az európai, illetve az ázsiai gépjármű gyártók más logika szerint készítik el az elektromos rendszerük egyes részeit/részegységeit és más megközelítésben “láttatják” a kapcsolási rajzon az elektromos kapcsolásokat, fogyasztókat, vezérlőket, beavatkozó és jeladó rendszereket is.
Minden esetben kiolvasható a kapcsolási rajzból az adott jármű kapcsolási megoldásai és az elméleti elektromos gyengeségei is.
Függetlenül attól, hogy régebbi motorkerékpár vagy autó kapcsolási rajzát vizsgáljuk meg, találunk fekete-fehér, illetve színes, 2 darabra széttagolt A4-es vagy 1 darab A3-as “dimenzióra” méretezett rajzott, elmosódottat/nehezen kivehető vagy foltos ábrájút, minden esetben mielőtt egy “nem fejlesztői szinten ismert” motorkerékpár vagy autó elektromos rendszerén végzünk nagy javítást vagy új fogyasztó bekötését (pl.: ködlámpa beszerelés), mindig alaposan tanulmányozzuk a bekötési rajzot!
Gondoljuk végig a jármű elektromos rendszerének a logikai felépítését!
Can-Bus rendszerű-e az elektromos hálózata?
Biztos nem csinálok több kárt, ha magam próbálom meg elvégezni a szükséges javítást, illetve az ECU/ECM hibakiolvasását és/vagy hibatörlését?

A megfelelő Diagnosztikai teszter nélkül, az “internet bugyraiban” talált fórum bejegyzések nyomán érdemes-e a 32 lábas csatlakozóból, a 7-es és 18-as lábat összezárni, mert a fórum tanulsága szerint: “kitörölhetjük a hibát a szervizbe látogatás időigénye és költsége helyett”…?
Itt egyértelmű NEM a válasz!!!!!
(megjegyzés: semmilyen rövidre zárás, ECM/ECU -ból/-ba menő vezetékkötegbe NEM szabad -kis ellenállású és a megfelelő típus és évjárati sajátosság ismerete nélkül- multiméterrel belemérni!!!!!)

Az elektromosság, a megfelelő szaktudás, gondosság és a megfelelő védő és mérőeszközök hiányában, a pénztárcánkra, az egészségre és az életre veszélyes lehet!
Kérjük CSAK az esetben nyúljon elektromos berendezésekhez a gépjárműveknél, ha kellő ismerettel és főként gyakorlattal rendelkezik, ellenkező esetben bízza szakemberre!!!


telemetry-wiring-conectors-with-harness-2-mannmotors-hu telemetry-wiring-conectors-with-harness-1-mannmotors-hu

Elektromosság – Tippek és tanácsok – Motorkerékpárok esetén:

Egy fázisú generátorok:

Három fázisú generátorok: (csillag vagy delta kapcsolású)


Elektromosság – Tippek és tanácsok – Személyautók esetén:

yysv


—————————————–
———————————————————

MannMotors


“Az igény az Öné, a feladat a miénk és az eredmény a gondtalanul használható gépjármű!”


Autómentés és autóbeszállítás elérhetőségek:
AutómentésBudapest : +36-20 3877709
Motorkerékpár mentés és beszállítás elérhetőségek:
Motorangel kapcsolat : +36-30-7431277 vagy +36-20-6628838

Beszállítás a MannMotors műhelyébe, CSAK előzetes egyeztetés után lehetséges!!!

Amennyiben kérdése van robogója, motorkerékpárja vagy HONDA személyautója kapcsán, ezen lehetőségek valamelyikén fel tudja venni velünk a kapcsolatot: MannMotors ==> kapcsolat

MannMotors
Mann Norbert
Budaörs

+36-20-5465644